Tämä postaus on osana lukion mediadiplomiani kuin myös Instagram-postaukseni, joita olen työstänyt vuodenvaihteesta saakka.
Pikamuoti on yksi maailmaa saastuttavista tekijöistä. Siinä massatuotetaan suuria eriä vaatteita esimerkiksi ketjuliikkeille suoraan tehtaalta. Pikamuodille ominaista ovat halvat hinnat, jopa viikoittain vaihtuvat mallistot, huonoista ja edullisista materiaaleista valmistettu vaate, joka ei kestä käytössä pitkään, mikä vuorostaan tukee jatkuvaa kulutusta.
Luettuani Ylen artikkelin ''Harva tietää halpavaatteen todellisen hinnan: Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin lento- ja laivaliikenne, koska vaatteita ei tehdä kestämään'' (12.8.2018) kiteyttää pikamuodin karun todellisuuden jo otsikossaan. Harvemmin tulee ajateltua, kuinka paljon pikamuoti kuormittaa ilmastoa kuten esimerkiksi lentoliikenne. Helposti syynätään osoittavalla sormella niitä henkilöitä, jotka matkustavat usein lentäen, mutta unohdetaan katsoa asiaa tarkemmin, mitä vaikutusta omalla toiminnallamme todellisuudessa on.
Miksi pikamuoti on ongelma? Ensinnäkin pikamuoti kuormittaa ilmastoa ja toiseksi se voi epäeettisissä työoloissa valmistettuna rikkoa ihmisoikeuksia. Vaatteen valmistusvaiheessa aiheutuu jo ihan valtavasti ilmastokuormitusta saati, kuinka paljon vielä sen valmistamisen jälkeen kuljettamisessa ja mikäli vaate päätyy lähes uutena kaatopaikalle. "Yhden puuvillapaidan valmistaminen kuluttaa 2 700 litraa vettä. Se on yhtä paljon kuin ihminen juo keskimäärin kahdessa ja puolessa vuodessa." (Yle) Ajatella, miten paljon yhden puuvillapaidan valmistamiseen kuluu vettä ja samaan aikaan maailmalla kaikilla ihmisillä ei ole edes käytössä puhdasta juomavettä!? Kuitenkin puuvillapaita on luonnonmateriaali ja se kestää käytössä yleisesti ottaen pitkään, joten toisaalta siten voidaan kompensoida valmistusvaiheen vedenkulutusta. Pikamuodin myötä, kun halutaan valmistaa mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti, ei puuvilla materiaalina ole täysin eettinen, sillä usein puuvillan viljelyssä on käytetty kemikaaleja nopeuttaakseen valmistusprosessia. Kemikaalit vuorostaan aiheuttavat terveysriskin puuvillan viljeliöille pelloilla ja samoin kemikaaleista aiheutuu haittaa maaperään sekä valumana myös vesistöihin.
Etenkin mun silmiä muotiteollisuudesta ja pikamuodista ilmiönä avasi dokumenttielokuva ''The True Costs'' (2015), jota vahvasti suosittelen jokaisen katsovan, jos ei vielä ole. Dokumentin löydät esimerkiksi Netflixistä. Dokumentissa näytetään ja kerrotaan kaunistelematta, millaista on työskennellä ketjuliikkeiden tekstiilityöntekijänä kehittyvissä maissa.
Dokumentin nähtyäni vahvistui mun ajatus siitä, etten halua jatkossakaan ensisijaisesti ostaa kaikkea suoraan myymälästä, vaan etsin mieluummin ensin käytettynä. Jos ostan kaupasta, haluan ostaa vaatteeni hyvillä materiaaleilla, jotta se säilyy hyvänä muutaman käyttö- ja pesukerran jälkeenkin ja mieluusti tuen vastuullista brändiä. Lisäksi, miksi haluan tukea toimintaa, joka sotii omaa arvomaailmaani vastaan ja rikkoo mahdollisesti ihmisoikeuksia sekä pistää työntekijän terveyden vaaraan?
Pikamuodin myötä vaatteita tuotetaan jatkuvasti suuria eriä ja niin nopeasti, että viikko sen jälkeen kun muotiviikoilla on nähty designer-vaate, on siitä vastaava versio saatavilla parillakympillä ketjuliikkeen valikoimasta. Tämän myötä meidän käsitys vaatteen arvosta on muuttunut, sillä olemme tottuneet siihen, että saamme kaupasta vaatteen halvalla ja kun se on muutaman käyttökerran jälkeen nukkaantunut tai hajonnut, voimme suunnata tiemme uudelleen kauppaan ostamaan halvalla ehjän version.
Sulla on kuluttajana valtaa ja päätöksilläsi sä voit tehdä muutosta suuntaan jos toiseen. Voit suosia pikamuodin sijaan vastaliikkeenä syntynyttä hidasta muotia, slow fashionia eli suosit kestäviä valintoja ostamalla vaatteita muun muassa kirppiksiltä, kestäviltä ja vastuullisilta brändeiltä tai lainaamalla vaatteita vaatelainaamosta.
Pointtini on se, että kun me kuluttajina teemme muutoksen ostokäyttäytymisessämme, täytyy brändien tehdä perässä muutos, jotta he tekevät voittoa ja heidän bisneksensä on kannattavaa. Onhan pikamuotikin ilmiönä syntynyt ihmisten suuren kulutuksen myötä, johon yritykset vastaavat tarjoamalla nopeasti, helposti ja halvalla saatavaa vaatetta vastaan. Muutos ei tapahdu yhdessä yössä, mutta pieni askel kerrallaan. Sä voit tehdä muutoksen jo tänään omalta osaltasi sanomalla jatkossa pikamuodille kieltävästi.
xx Laura
Asiaa koko teksti! Pikamuodin kulutus on niin ärsyttävän helppoa, helpostihan se alkaa tekee mieli ostaa kympin maksava paita viidenkympin sijasta. Ehdottomasti pitäisi kiinnittää tähän enemmän huomiota, onhan ne materiaalitkin laadukkaammissa vaatteissa paljon mukavampia päällä!
VastaaPoistahttps://www.stoori.fi/mahdollisesti-ehka
Kiitos Sini! Nimenomaan, juuri tuo vaatteiden helppo ja halpa saatavuus tukee pikamuotikierrettä. Kuitenkin jos asian kääntäisi niin, että sama tuote maksaisi enemmän samalla heikolla laadulla, jäisi vaate varmasti sinne kaupan vaaterekkiin. Tuolloin tulisi myös todennäköisemmin sijoitettua laadukkaaseen vaatteeseen, joka maksaa itsensä lopulta takaisin.
Poista