23 marraskuuta 2018

KUN KULUTTAMINEN AHDISTAA

Olet varmaan huomannut mainoksia ja tarjouksia joka paikassa viime päivinä Black Fridaysta, Black Weekistä, Black Weekendistä unohtamatta Cyber Mondayta. No, niin olen minäkin ja alkoi jo ärsyttämään joka tuutista tuleva mainostus tästä maagisesta kulutuspäivästä!

Tästä mulla oikeastaan syntyi jo vastareaktio, etten halua ostaa mitään, sillä en oikeastaan tarvitse juuri mitään tällä hetkellä. Tai no tarvitsen muutaman pitkähihaisen Suomen talvesta selviämiseen, mutta mistään ei ole löytänyt just sitä paitaa minkä ostaisin ihan normaalillakin hinnalla kotiin kuljetettavaksi, joten saaneen paita jäädä sinne kaupan syövereihin. 

Siitä huolimatta, että muoti on lähellä mun sydäntä niin ylenpalttinen kulutushysteria ja fast fashion  on siitä kaukana. 

kulutus-lauraemiliaan

Niinpä muutama vinkki Black Fridayhin:
  1. Tarvitsetko todella kyseisen tuotteen?
  2. Sopiiko se oikeasti tyyliisi ja vaatekaappiisi?
  3. Voisitko yhdistää sen muilla vaatekappaleilla ainakin kolmeksi eri asuksi? -Jos et, tuskin tulet kiireisenä aamunakaan keksimään edes yhtä asukokonaisuutta, joten jätä se kauppaan ja osta vasta kun täydellinen osuu kohdalle. 
  4. Ostaisiko sen myös normaalihintaisena?

Tänään on myös samaan aikaan kansainvälinen Älä osta mitään -päivä, joka houkuttelee tänä vuonna paljon enemmän kuin Black Fridayhin osallistuminen. Älä osta mitään -päivän tarkoituksena on kannustaa meitä kulutuspäätöksiimme ja niiden mukaisiin ympäristövaikutuksiin. 

kuluttaminen1-lauraemiliaan

En kuitenkaan syyllistä ketään, joka on ostanut juuri jotain Black Fridayn aikaan. Toivon kuitenkin, ettei ostopäätös ole ollut impulsiivinen hetken mielijohteen ostos ''pakko ostaa, koska tuote on niin halpa'' -ajattelutavalla. Voihan Black Fridayn käyttää hyödyksi ja samalla löytää todella hyvän joululahjan jollekin tai pitkään mielessä harkittu tuote saattaa osua hyvään alennukseen. 
Kaikista pahimpia markkinoinnin keinoja, joita yritykset käyttävät ovat aikarajallinen alennus vain tietyn hetken ja rajallisen määrän ilmoittaminen tuotteesta. Nämä ajavat meidät helposti ''pelkotilaan'' ettei saada kyseistä alennusta hyödynnettyä ja joku muu kerkeää ostamaan saman tuotteen ennen kuin itse ehtii klikata tuotteen ostoskoriin. 

Mitä ajatuksia sulla herää tästä aiheesta? -Jätäthän kommenttia! Oikein hyvää perjantaita ja Älä osta mitään -päivää! 

xx Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti