22 lokakuuta 2018

ASKEL PAREMPIA TEKOJA

Viime viikoista lähtien on ilmastonmuutos ja ekologisuus ollut pinnalla sekä jokaisen huulilla IPCC:n julkaistua raportin maapallon lämpötilan ylittävän tällä hetkellä 1, 5°C tavoitteen. Väistämättä mielessä pyörii ajatuksia mitä minä voisin tehdä toisin. Tästä ei voi puhua liikaa eikä aihetta voi vain sivuttaa, sillä se koskettaa meitä kaikkia. Niinpä jokaisen on kannettava kortensa kekoon ja tässä postauksessa haluan juuri nostaa esille pieniä ja myös vähän suurempia ekotekoja, joilla voit vaikuttaa sekä siten tehdä jatkossa ympäristöystävällisempiä valintoja.

Olen aiemmin käsitellyt ekologisuutta muodin saralta, jossa kerron omista kulutustottumuksista ennen ja nyt sekä kolmen kohdan kiteytetyn muistilistan ensi kerralla ostaessasi vaatteita. Kyseisen postauksen löydät täältä!

askelparempiatekoja

Ihan ensi alkuun suosittelen tekemään Sitran hiilijalanjälki -testin, joka on mielenkiintoinen ja silmiä avaava. Testin tehtyä näet myös mahdollisia tapoja vähentää omalta osaltasi hiilidioksidipäästöjä.

Vinkkejä, joita voit ottaa osaksi arkeasi jos ne eivät ole vielä käytössä:

Kaupassa asioidessa pakkaa ostoksesi omaan kangaskassiin ostettavan muovipussin sijasta tai voit myös virkata oman verkkokassin viime postauksen ohjeiden mukaisesti ostoksillesi.

Vältä uusien muovipullojen ostamista ja kanna mukanasi täytettävää pulloa.

Suosi kasvispohjaista ruokaa ja ala pitämään muutamia lihattomia päiviä viikosta. 

Suosi kausituotteita ja lähellä tuotettuja tuotteita.

Pyri vähentämään nettishoppailua. Sen sijaan käy mieluummin kivijalkamyymälässä tai vielä parempaa on jos saman löydät kierrätettynä. 

Vähennä turhaa sähkönkulutusta sammuttamalla huoneesta poistuessasi valot, pattereiden ei tarvitse olla täysillä sekä lämpimän veden lotrausta voi yrittää minimoimaan suihkussa käydessä. Lisäksi  tämä näkyy myös positiivisesti sähkölaskussa!

parempiavalintoja2

Suosi henkilöautolla ajelun sijaan julkisia, pyöräilyä tai kävelyä.

Matkusta mieluummin junalla kuin lentokoneella, jos mahdollista. 

Kierrätä. Kierrätä roskasi ja kierrätä kaapin perälle jääneet vaatteesi.

Vältä turhaa ylimääräsitä muovia kuten pillejä, yksittäispakkattuja tuotteita tai sitä muovipussia hedelmille kaupassa. Muovisen hedelmäpussin sijasta voit ostaa ihan muutamalla eurolla kestohdelmäpussin.

Panosta laatuun määrän sijasta. 

Voit myös sijoittaa ostamalla palan metsää taikka suota, jolla voit kompensoida hiilidioksidipäästöjäsi.

Lisäksi voit halutessasi allekirjoittaa Docventuresin jättämän adressin ''Suomalaisten poliitikkojen ja äänestäjien on otettava ilmastonmuutoksen torjuminen vakavasti!''

parempiavalintoja5

Loppujen lopuksi suurin osa on vain mieltymyksiämme ja tottumuksiamme, joihin voi tehdä askel askeleelta parempia valintoja. En tarkoita, että just sun täytyy alkaa kärvistelemään ja elämään hyvin niukasti tehden radikaaleja muutoksia muuttamalla muun muassa ruokavaliota yhdessä yössä vegaaniseksi. Tämän myötä voimme vaikuttaa ympärillä tapahtuvaan sekä oppia itsestämme uutta.

Kun alamme kuluttajina vähentämään esimerkiksi muovia täytyy valmistajien alkaa miettiä uusia ratkaisuja tuotteiden valmistamisessa tai voimme antaa uusia kehitysehdotuksia palautteena. Näin näillä pienillä teoilla on lopulta suuri merkitys ja kaikki ovat yhteydessä toisiinsa. Emme voi vain ajatella, ettei yhden ihmisen toiminnalla ole mitään merkitystä.

Toivon, että tästä postauksesta löysit joitain uusia näkökulmia ja ekotekoja arkeesi. Mikäli sulla tulee mieleen jotain mitä en tässä maininnut niin jätäthän siitä kommenttia!

xx Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti